خواص گوشت منجمد؛ گوشت یکی از مهمترین مواد غذایی است که بسیاری از افراد در سراسر جهان از آن استفاده میکنند. در این مقاله، به بررسی فواید گوشت منجمد برای سلامتی و روشهای حفظ و نگهداری آن میپردازیم.
خواص گوشت منجمد
در دنیای امروز که همه ما ساعات زیادی را بیرون از خانه میگذرانیم و وقت چندان زیادی برای آشپزی و تهیه غذای سالم نداریم، تهیه روزانه همه مواد غذای به صورت کاملا سالم، تقریبا غیر ممکن است. به همین دلیل هم بسیاری از ما بخش زیادی از مواد اولیه غذاها را به صورت منجمد استفاده میکنیم. گوشت منجمد هم از این ماجرا مستثنی نیست.
ما نمیتوانیم تمام یک گوشتی را در یک مرحله میخریم در همان زمان اولیه مصرف کنیم؛ بنابراین نیاز داریم از فریزر کمک بگیریم تا برای تهیه غذاهای مختلف گوشت منجد داشته باشیم.
اگر بخواهیم برای گوشت منجمد تعریفی ارائه دهیم میتواند به سادگی به این معنی باشد که به گوشتی که در حالت یخزده (در دمای کمتر از ۱۸- درجه سانتیگراد) نگهداری میشود تا عمر مفید آن افزایش یابد، گوشت منجمد گفته میشود. همچنین میشود گفت به تمام انواع گوشت قرمز، سفید و ماهی که پروسه انجماد را طی کردهاند، گوشت منجمد میگویند.
دقیقا چه اتفاقی در دمای پایین برای خواص گوشت منجمد میافتد؟
هنگامی که گوشت منجمد میشود، فرآیندهای متابولیک در آن به شدت کند میشود؛ همین امر منجر به افزایش طول عمر آن میشود.
گوشت منجمد تا زمانی که یخزده باشد برای خوردن بیخطر باقی میماند، اما ممکن است دیگر کیفیت، ارزش غذایی و طعم آن با گوشت تازه یکسان نباشد. در صورتی که رنگ گوشت منجمد در فریزر تغییر کند، یا بوی تندی بدهد احتمالا دیگر خواص گوشت منجمد از بین رفته و قابل مصرف نیست.
انجماد آهسته باعث ایجاد چند کریستال بزرگ و بر خلاف آن، انجماد سریع باعث ایجاد تعداد زیادی کریستال کوچک میشود. کریستالهای یخ میتوانند به دیوارههای سلولی داخل پروتئین گوشت آسیب برسانند و بافت آن را از بین ببرند.
تفاوت خواص گوشت منجمد و گوشت تازه!
تازگی گوشت، طراوت طعم و کیفیت پروتئینهای شما را تضمین میکند. اگر شرایط تهیه گوشت تازه را دارید، خرید گوشت تازه برای استفاده در آشپزی سریع همیشه در الویت است. تنها تفاوت قابل توجه بین گوشت منجمد و گوشت تازه همین فرآیند انجماد است و خواص گوشت منجمد اگر به درستی فرآیند انجماد را طی کرده باشد از دست نمیرود. منجمد کردن گوشت بسته به نوع گوشت و شرایط نگهداری آن میتواند به حفظ حالت، کیفیت و تازگی آن از شش ماه تا یک سال کمک کند. این به این دلیل است که انجماد روند رشد باکتریها را بسیار کند میکند.
آیا خواص گوشت منجمد در غذاهای منجمدشده از بین میروند؟
عمل انجماد غذا را سالم یا ناسالم نمیکند و خواص آنرا بطور کامل از بین نمیبرد؛ بلکه سالم یا ناسالم بودن غذا کاملا به محتوای غذایی که منجمد میشود بستگی دارد.
میوهها و سبزیجات منجمد میتوانند به اندازه همتایان تازهشان دارای مواد مغذی باشند، اما غذاهای منجمد دیگر مانند پیتزا، تنقلات، گوشت منجمد و خوراکیها در مقایسه با میوهها و سبزیجات منجمد میتوانند از مواد مغذی کمتری برخوردار باشند. شما نه تنها میوهها، سبزیجات، گوشت، مرغ و ماهی بلکه حتی غلات را نیز میتوانید منجمد کنید.
آیا وزن گوشت منجمد با حالت قبل خود متفاوت است؟
یک ظرف در بسته گوشت باید قبل از انجماد به همان وزنی باشد که بعد از انجماد دارد بنابراین وزن گوشت منجمد با حالت قبل خود یکسان است. تغییری که شما متوجه آن میشوید در وزن گوشت نیست، بلکه در حجم آن است.
هر نوع از گوشت منجمد را به چه مدت میشود در فریزر نگه داشت؟
• گوشت گاو، گوساله، گوسفند تازه از نوع کبابی را بین ۴ ماه تا ۱ سال
• گوشت های فرآوری شده برش خورده را بین ۱ تا ۲ ماه
• همبرگر، گوشت چرخ کرده و مرغ چرخ شده را بین ۳ تا ۴ ماه
• هات داگ (پکیج باز شده و یا بسته) را ۱ تا ۲ ماه،
چرا شرکتهای تولید مواد غذایی گوشت را منجمد میکنند؟
شما میتوانید با توجه به مطالبی که تا این نقطه از مقاله باهم مطالعه کردیم جواب را حدس بزنید. پاسخ ساده است: به دلیل «افزایش عمر مفید محصول» و حفظ بیشتر خواص گوشت منجمد است. گوشت قرمز را می توان برای ماهها بدون فاسد شدن منجمد کرد.
آیا منجمد کردن گوشت روی طعم آن تاثیر دارد؟ اصلا آیا انجماد گوشت بر طعم و مزه آن تأثیر میگذارد یا میتوان گفت طعم گوشت منجمد با گوشت تازه یکسان است؟ اگر گوشت تازه در لحظه فورا منجمد شود، طعم و مزه آن پس از آب شدن و پخت مناسب، تحت تأثیر قرار نمیگیرد و طعم خود را حفظ میکند.
البته، منجمد کردن غیر اصولی گوشت گاو یا سایر تکههای گوشت مسائلی را ایجاد میکند که میتواند بر طعم گوشت منجمد تأثیر منفی بگذارد و خواص گوشت منجمد شده بصورت غیر اصولی کاسته شود و کیفیت مطلوب را نداشته باشد.
جالب است بدانید هنگامی که گوشت گاو در فریزر سنتی (مانند فریزر خانه) منجمد میشود، عواملی مثل رطوبت بیش از حد و قرار گرفتن در معرض هوا منجر به تشکیل کریستالهای یخ در بالای سطح گوشت میشود. این کریستالهای یخ رطوبت را از استیک یخزده شما بیرون میکشند، آن را خشک میکنند و به طعم و بافت کلی گوشت آسیب میرسانند.
اگر موقع خرید گوشت، مثلا گوشت استیکی، متوجه شدید که بستهبندی آن باز شده است شما باید مجددا گوشت خریداری شده را بستهبندی کنید تا از قرار گرفتن آن در معرض هوا جلوگیری کرده و مانع تشکیل کریستالهای یخ در آن شوید. اگر این اقدام شما درست انجام شود، خواص گوشت منجمد استیکی شما حفظ شده و نباید کیفیت یا طعم خود را از دست بدهد.
در نظر بگیرید که بهترین روش برای منجمد کردن گوشت و حفظ خواص گوشت منجمد شده؛ وکیوم کردن و قراردادن آن ظرف در بسته و نگهداری در فریزر در دمای ۱۸- درجه سانتی گراد است.
چگونه متوجه میشوید که خواص گوشت منجمد شما از بین رفته است؟
درست است که گوشت منجمد برای مدت طولانی ماندگاری دارد، اما این قضیه همیشگی نیست. بنابراین، بوی بد، تغییر رنگ، حالت و ظاهر گوشت منجمد را هشدار در نظر بگیرید و از آن استفاده نکنید (گوشت منجمد در فریزر تا ۱۲ ماه قابل استفاده است).
چگونه گوشت منجمد را در یک رژیم غذایی سالم بگنجانیم؟
وقتی نوبت به تهیه و سرو یک وعده غذایی سریع میرسد، هیچ چیز راحتتر از استفاده از مواد غذایی منجمد نیست. آنها به خوبی در فریزر شما قرار میگیرند، برای مدت طولانی نگهداری و به راحتی آماده میشوند. اما ارزش غذایی و خواص گوشت منجمد در رژیم غذایی بسیار حائز اهمیت است.
از طرفی غذاهای منجمد به نسبت مقرونبهصرفهتر هستند؛ بنابراین اگر یکی از اولویتهای فعلی شما صرفهجویی در زمان و هزینه است میتوانید از این گزینه استفاده کنید. بدیهی است که قیمت گوشت منجمد هم از گوشت تازه کمتر است. البته که تنها دلیل استفاده از غذاهای منجمد، قیمت کمتر آنها نیست.
این غذاها به نسبت غذاهای گرم ماندگارتر و برای افراد با مشغله زیاد انتخاب بهتری هستند.
اما بسیاری از افراد هنوز هم سوال میکنند که آیا میشود غذاهای منجمد را بخشی از یک رژیم غذایی سالم دانست و استفاده کرد؟
پاسخ این سوال به خود شما بستگی دارد و اینکه اولویت انتخابها، هزینهها و زمان در دسترس شما است یا ارزش غذایی و خواص گوشت منجمد مصرفی که در هر وعده غذایی که باید از آن استفاده کنید.
نتیجهگیری
در دنیای امروزی که ترافیک و مشغله زیاد زمان زیادی از ما میگیرد، همه به دنبال سرعت بخشیدن به فعالیتهای روزانه هستند. یکی از فعالیتهایی که همه ما در طول روز به شکلی آن را انجام میدهیم، تهیه غذا برای خود و خانوادهمان است. عمل انجماد، بخشی اجتنابناپذیر از این فعالیت محسوب میشود.
گوشت. منجمد هم به عنوان یکی از اصلیترین مواد اولیه برای غذاها نیز در این دسته جای میگیرد.
اگر در طول روز زمان کافی برای تهیه گوشت تازه را دارید، بهتر است که این کار را انجام دهید؛ چرا که هم روی طعم آن و هم مواد مغذی اولیه تاثیرگذار است. اما اگر نمیتوانید این کار را انجام دهید، نگران نباشید؛ در صورتی که فرآیند انجماد و یخزدایی را به درستی انجام دهید طعم و خواص گوشت منجمد از دست نخواهد رفت.
خرید اینترنتی گوشت منجمد
خرید اینترنتی گوشت، به دلیل راحتی و سرعت تحویل سفارش، به یکی از محبوبترین روشهای خرید محصولات گوشتی تبدیل شده است. اما باید به دقت از فروشگاههای اینترنتی با کیفیت و معتبر خرید کرد تا از سلامت و کیفیت گوشت اطمینان حاصل شود. یکی از فروشگاههای اینترنتی با کیفیت و معتبر برای خرید گوشت، فروشگاه اینترنتی خانه پروتئین ایرانیان است.